3. Koncert

15. srpna 2021

14:00

Monika Urbanová
housle

Jiří Sejkora
hoboj

Přemysl Kšica
varhany

Monika Urbanová

Houslistka Monika Urbanová roz. Růžková studovala v letech 2000 – 2006 na Pražské konzervatoři pod vedením prof. Dagmar Zárubové a prof. Jaroslava Foltýna. V roce 2011 završila magisterské studium na Akademii múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Štrause a prof. Leoše Čepického. V letech 2009-2010 absolvovala roční stáž na Hochschule für Musik und darstellende Kunst Wien ve třídě prof. Petera Schuhmayera. Monika je laureátkou řady mezinárodních soutěží (Soutěž J. Muziky, Soutěž konzervatoří, Soutěž Nadace B. Martinů, Stephanie-Hohl Wettbewerb ve Vídni). Pravidelně se účastnila mezinárodních mistrovských kurzů např. Sommerakademie Prague – Vienna – Budapest, Akademie v Telči, Meadowmount – USA, Encuentro de música y academia de Santander, Letní kurzy v St. Wolfgang Rakousko. Monika je od r. 2010 stálou členkou skupiny prvních houslí Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Jako sólistka vystoupila se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK, s Filharmonií Hradec Králové, s Komorním orchestrem Pavla Haase. Monika Urbanová se intenzivně věnuje komorní hře, působila ve Phantasy Quartet, Trio con brio. Byla členkou smyčcového kvarteta Eve Quartet (2007-2016), s kterým se kromě klasického repertoáru věnovala také swingu. Vystupovala v představení Easy Living Divadla Mlejn, které spojovalo klasický koncert se vzdušnou vertikální akrobacií. Zúčastnila se také projektu „Vivaldi show“ – spojení Čtveroročních dob A. Vivaldiho se scénickým tancem a projekcí. Koncertuje v nevšedním spojení s varhanami a harfou. V roce 2011 vyšlo její první CD „Violin and organ.“ S harfistkou Hedvikou Mousa Bacha tvoří od r. 2010 Duo Beautiful Strings. Vydaly v roce 2014 CD s díly francouzských mistrů „Beau Soir“. V letošním jubilejním roce, kdy slaví 10 let své společné koncertní činnosti, vyjde jejich nová nahrávka “CD No. 2 “ se skladbami převážně autorů 20. století.

Jiří Sejkora

Jiří Sejkora se narodil ve Svitavách, kde také započal své hudební vzdělání. Hru na hoboj studoval u Josefa Brožka v Havlíčkově Brodě, poté na Pražské konzervatoři ve třídě prof. F. X. Thuriho, později Jana Thuriho. V roce 2011 absolvoval Akademii múzických umění v Praze u profesorky Liběny Sequardtové. Jeho hru také ovlivnily mistrovské kurzy u profesorů Jean-Louise Capezzaliho, Jérôma Guicharda, Francoise Leleuxe, Richarda Kilmera a Christiana Wetzela. V roce 2007 vystoupil v rámci festivalu Mladá Praha v pražském Rudolfinu s Concertantní symfonií W. A. Mozarta. Za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru provedl Koncert pro hoboj a orchestr R. Strausse a Koncert C dur W. A. Mozarta. Sólově vystupoval s Komorním orchestrem Žilina. Byl členem Plzeňské filharmonie a Karlovarského symfonického orchestru. Často hostuje v mnoha tělesech – Kremerata Baltica, Pražská komorní filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Brněnská filharmonie, Jihočeská komorní filharmonie, Centrum nové hudby Ostrava, apod. Pro Český rozhlas natočil Fantazii pro theremin, hoboj, smyčcový kvartet a klavír B. Martinů.

Přemysl Kšica

Narodil se v roce 1981 v Praze. Po maturitě na gymnáziu absolvoval studium hry na varhany na Pražské konzervatoři, na AMU v Praze (prof. Josef Popelka) a na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu (prof. Dr. Ludger Lohmann), dále obor dirigování (prof. Jan Valta) na Konzervatoři v Teplicích. Studiu varhanní improvizace se věnoval u prof. Jaroslava Vodrážky, doc. Jaroslava Tůmy a Johannese Mayra. Vzdělání dále rozšířil prostřednictvím mnoha varhanních kurzů pod vedením vynikajících zahraničních varhaníků (Lorenzo Ghielmi, Olivier Latry, Günter Kaunzinger a další). Je držitelem řady ocenění z varhanních soutěží. Třikrát získal cenu za varhanní improvizaci v Opavě, v roce 2004 získal 3. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Lublani, v roce 2005 2. místo na Varhanní soutěžní přehlídce v Mostě a v roce 2010 2. cenu na Mezinárodní varhanní soutěži Petra Ebena v Opavě. V Praze působí mnoho let jako chrámový varhaník, od roku 2013 v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. Vyučuje hru na varhany na Konzervatoři v Teplicích. Věnuje se koncertní a nahrávací činnosti u nás a v zahraničí (koncertoval v řadě států Evropy, ale i v Rusku a Číně). Spolupracuje s různými vokálně-instrumentálními soubory (Kühnův smíšený sbor, Pražský filharmonický sbor, Pražský katedrální sbor, Český filharmonický sbor Brno).

Program

J. S. BachKoncert pro housle a hoboj d moll
BWV 1060 – Allegro – Adagio – Allegro
Ch. M. WidorSymfonie č. 5 f moll, op. 42, č. 1
Allegro vivace
C. Saint-SaënsSonáta pro hoboj a varhany
2. Allegretto
E. BlochBaal Shem
Vidui -Nigun- Jubel
J. KličkaRomance pro hoboj a varhany
Ch. M. WidorSymfonie č. 5 f moll, op. 42, č. 1
Toccata
O. UrbanFilipovský zázrak (premiéra)