Zahajovací koncert pro komorní sbor a varhany

7. července 2019

14:00

Komorní sbor Města Sulejówek (PL)
řídí Michał Śmigielski

Dagmar Foniok (PL)
recitace duchvních básní

Julia Obrycka (PL)
varhanní portativ

Marie Minařová (ČR)
varhany

Komorní Sbor Města Sulejówek

Komorní Sbor Města Sulejówek byl založen v roce 2014 na základě rozhodnutí primátora města Sulejówek pana Arkadiusze Śliwy a ředitele Městského Kulturního Centra Sulejówek pana Tadeusze Hankiewicze. Tvorba a provoz týmu byl svěřen Michałovi Śmigielskiemu.

Irena Gulewiczová a Zuzanna Gulewiczová – absolventky FCUM ve Varšavě, jsou zodpovědní za vysílání hlasu a Julia Obrycka, studentka téže Univerzity, je doprovodem kapely.

Sbor v repertoáru má hudbu od středověku do 21. století, světské i posvátné. Důležitým místem v repertoáru kapely je polská hudba se zvláštním důrazem na současnou hudbu. Kromě koncertů a cappella, KSMS úspěšně vystupuje jako oratorio hudba a provádí takové práce jako Stabat Mater – G.B. Pergolesi, Requiem kv 626 – W.A. Mozart, Massa – T. Maklakiewicze, Symfonie nezávislosti – A. Słotwiński (světová premiéra), Missa De Misericordie – P. Bębenka, Stabat Mater – J.Rheiberger .

Dirigent:

Michał Śmigielski se narodil 17. května 1983. Vystudoval muzikologii na Univerzitě Kardinál Stefan Wyszyński (diplom s vyznamenáním), poté absolvoval studium na 1. a 2. stupni na Fryderyk Chopinské Univerzitě v oddělení sborového dirigování, hudební výchovy, církevní hudby, rytmické hudby a tance.

Je dirigentem a spoluzakladatelem UNPLUGGED ORCHESTRA.

Spolupracoval s takovými kapelami jako je Podkarpacká filharmonie v Rzeszowě, Symfonický Orchestr Studentů Fryderyk Chopinské Univerzity, Varšavský Hudební Komorní Sbor „Musica Sacra“, sbor Varšavské Lékařské Univerzity.

Vystupoval mimo jiné v Národním filharmonickém studiu Studio polského rozhlasu a Podkarpacké filharmonii v Rzeszowě.

Od srpna 2013 je dirigentem sboru „Cantate Domino“ a v dubnu 2014 se stal dirigentem Komorního Sboru Města Sulejówek. Od roku 2016 je dirigentem mrožského a komunního sboru.

Je autorem hudby pro film „Veselé rozhovory a pohledy“ a divadelní představení pro děti „Krzywa bajka“.

Marie Minařová – varhany

Absolvovala na Konzervatoři v Pardubicích u Josefa Rafaji. Od roku 2015 pokračuje ve studiu varhan na HAMU, ve třídě Josefa Popelky.

Zúčastnila se mnohých interpretačních kurzů (Martin Schmeding, Michael Bouvard, Susan Landale, Stefan Baier a další). V návaznosti na roční studium v Nizozemsku zorganizovala dva odborné semináře, pod vedením Hanse Leenderse a Marcela Verheggena.

Sólově vystoupila s Komorní filharmonií Pardubice (2015) a Filmovou filharmonií (2019). Věnuje se spolupráci s Lanškrounským smíšeným sborem a s Hostivickým pěveckým sborem. Podílí se na různých projektech, kdy doprovázela Sbor Státní opery, chlapecký sbor Boni Pueri, Bonifantes nebo zpěváky ND a další sólisty. Od února 2019 korepetuje na Mezinárodní konzervatoři Praha.

Externě působí v pražských kostelech a v kostele v Lanškrouně, jejím rodném městě.

Program:

J.S. Bach – Fantazie G dur BWV 572 (velké varhany)
Gregoriánský chorál – Salve Regina – Tonus Solemnis
Gregoriánský chorál – Asumpta es Maria
M. Sawa – Salve Regina
J. Busto – Ave Maria
F. Mendelssohn Bartholdy – Sonáta d moll ´´Vater unser…´´ (velké varhany)
G. G. Groczycki – Tota Pulchra
A. Pärt – Bogorodiste Djevo
J. Des Prez – Ave Vera Virginitas
J. Rheinberger – Stabat Mater
J. Strejc – Toccata rumba (velké varhany)