Koncert pro baryton a varhany

18. srpna 2019

14:00

Jaroslav Patočka (ČR)
baryton

Petr Vacek (ČR)
varhany

Jaroslav Patočka

Rodák z Liberce Jaroslav Patočka původně studoval hru na violoncello. Zpěv studoval u předního sólisty Národního divadla v Praze, národního umělce a držitele ceny Grammy Václava Zítka. Později absolvoval Pardubickou konzervatoř ve třídě prof. Václava Zítka a prof. Mgr. Miloslava Stříteského. Zúčastnil se několika mistrovských pěveckých kursů. V současné době také spolupracuje s renomovaným italským operním tenoristou a pedagogem Antoniem Carangelem. Sólově debutoval v roli Banca (G. Verdi-Macbeth) v divadle F.X. Šaldy Liberec. Nastudoval mnoho operních i operetních rolí např.: Kecal (Prodaná nevěsta), Chrudoš (Libuše), Banco (Macbeth), Sparafucile (Rigoletto), Egyptský král (Aida), Alidoro (La Cenerentola), Kuno (Čarostřelec) a další.

Vystupuje nejen v České republice, ale také ve státech Evropy. Koncertní turné jej také zavedlo např. do Izraele, Libanonu či Jižní Koreje. Věnuje se také koncertní činnosti s mnoha českými i zahraničními orchestry a sbory. (např. Filharmonie Hradec Králové, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Bohuslava Martinů, Karlovarský symfonický orchestr, Filharmonia Dolnośląska, Pražský komorní sbor, Český filharmonický sbor Brno a další). Jeho repertoár obsahuje kromě operní také oratorní a písňovou tvorbu.

Petr Vacek

absolvoval Konzervatoř Pardubice v oborech hra na varhany a dirigování a Janáčkovu akademii múzických umění v Brně v obrech hra na varhany a dirigování orchestru, v rámci něhož se věnoval i dirigování sboru. V roce 2013 byl přijat na studijní stáž na německé Hochschule für Musik und Theatre Felix Mendelssohn-Bartholdyv Lipsku v rámci programu Erasmus k prof. Stefanu Engelsovi. Studium konzervatoře absolvoval se symfonickým orchestrem školy a JAMU Brno s Moravskou filharmonií Olomouc. Účastnil se i mistrovských varhanních kurzů u špičkových umělců: Leo van Doeselaar, Martin Sander, Christoph Bossert, Eduardo Bellotti, Olivier Latry, Hans-Ola Ericsson. Dirigentské kurzy absolvoval u maďarského dirigenta Zsolta Nagye v Brně. Vystoupil na mezinárodních varhanních festivalech: Teplické varhanní léto, Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové, Bachův varhanní podzim v Brně. Vystoupí na Litoměřickém varhanním létě a Festivalu Forfest CZ. Je sbormistrem smíšeného pěveckého sboru Josef Bohuslav Foerster Přelouč a diriguje Královéhradecký komorní orchestr. Obdržel cenu Sbormistr-junior od Unie českých pěveckých sborů v roce 2013. Účinkoval ve hře Petera Schaffera s názvem Amadeus ve Východočeském divadle Pardubice.

Program

Johann Ludwig Krebs (1713-1780)Fuga na jméno BACH, Krebs-WV 434
Johann Sebastian Bach (1685-1750)Herzlich tut mich verlangen, BWV 742
Johann Sebastian BachQuia fecit mihi magna z Magnificat D dur, BWV 243
Padre Davide de Bergamo (1791-1863)Elevace d moll, IDB 1
Franz Schubert (1797-1828)Ave Maria, D. 839
Franz Liszt (1811-1886)Ave Maria, S.20/2
Gioacchino Rossini (1792-1868)Pro peccatis ze Stabat Mater, IGR 67
Gordon Young (1919-1998)Středověká suita (Suite Medievale)
(„Chrámová sonáta“)
1. Fanfára (Flourish)
2. Sarabanda
3. Toccata (Tambourine Toccata)
Petr VacekFantazie na svatováclavský chorál
Antonín Dvořák (1841-1904)Biblické písně, op. 99 (výběr)
č. 9 Pozdvihuji očí svých k horám
č. 10 Zpívejte Hospodinu píseň novou